CARACTERISTICI GENERALE ALE EVENIMENTULUI

“Retezat SkyRace guided by SportGuru” este o competiție de alergare montană (skyrunning) ce are loc în orașul Uricani (Câmpu lui Neag) și în Munții Retezat.

GIANTS RACE” este considerat EXTREM de dificil, având o lungime de 37 de kilometri și o diferență de nivel de 3480 de metri. Această competiție se adresează exclusiv sportivilor foarte bine pregătiți fizic și mental, cu experiență alpină și abilități exersate de orientare și deplasare în zone montane, celor cărora le place provocarea și care vor să-și testeze limitele.

Timp limită intermediar 1 la Gol Alpin, 6,2 km/750 m: 1 oră 45 de minute.

Timp limită intermediar 2 la Refugiul Salvamont Buta, 13 km/1350 m: 3 ore 45 de minute.

Timp limită intermediar 3 la Șaua Plaiul Mic, 14.2 km/1600 m: 4 ore 30 de minute.

Timp limită intermediar 4 la Vârful Custura, 26.5 km/3255 m: 7 ore.

Timp limită de parcurgere a traseului 9 ore.

Traseul “CUSTURA” are o lungime de 29.3 kilometri și o diferență de nivel de 2220 de metri. Este destinat sportivilor, celor foarte bine pregătiți fizic și mental, cu experiență și abilități de orientare. Este potrivit și pentru cei care caută provocări sau doresc să-și testeze limitele personale.

Timp limită intermediar 1 la Gol Alpin, 6,2 km/750 m: 1 oră 45 de minute.

Timp limită intermediar 2 la Refugiul Salvamont Buta, 13 km/1350 m: 3 ore 45 de minute.

Timp limită intermediar 3 la Saua Plaiul Mic, 14.2 km/1600 m: 4 ore 30 de minute.

Timp limită intermediar 4 la Vârful Custura, 18 km/2185 m: 6 ore.

Timp limită de parcurgere a traseului 8 ore.

Traseul “BUTA” se întinde pe o distanță de 22.8 kilometri, având o diferență de nivel de 1480 de metri. Acest traseu este recomandat în special alergătorilor mai puțin experimentați, dar care au un minim de experiență montană.

Timp limită intermediar 1 la Gol alpin, 6,2 km/750 m: 1 oră 45 de minute.

Timp limită intermediar 2 la Refugiul Salvamont Buta, 13 km/1350 m: 4 ore.

Timp limită de parcurgere a traseului 6 ore.

Traseul “Valea Mării” reprezintă o provocare într-un cadru unic, având o lungime de 7 kilometri și o diferență de nivel de 300 de metri. Acest traseu este recomandat alergătorilor mai puțin experimentați care doresc să se acomodeze cu concursurile de tip outdoor, iubitorilor de trekking și familiilor cu copii.

Pe trasee se vor găsi puncte de susținere (hidratare/alimentare/control) care vor fi marcate corespunzător, vor fi vizibile și vor trebui să fie parcurse în ordinea crescătoare a numărului lor.

Este interzisă continuarea traseului pentru concurenții care nu se încadrează în timpii limită; cei care nu respectă această regulă vor primi interdicție de a mai participa la evenimentele organizate de către Asociația Sport La Orice Vârstă și partenerii noștri. Siguranța dumneavoastră este prioritară!
 

Cine participă?

 • Toate traseele de concurs Retezat SkyRace guided by SportGuru sunt destinate celor care au împlinit vârsta de 18 ani și sunt apti din punct de vedere medical, fizic și mental să susțină acest tip de efort.
 • Excepție pot face juniorii legitimați la cluburi sportive care au dovedit reale calități atletice și pentru care este necesar acordul părinților/tutorelui, scris și semnat pe formularul de înscriere/declarația de responsabilitate, care să ateste că aceștia cunosc condițiile și regulile competiției și sunt de acord cu înscrierea și participarea tânărului la concurs.
 • La Valea Mării este permisă participarea minorilor însoțiți de câtre un adult.

Locuri disponibile:

 • 1200 de locuri după cum urmează: 100 locuri la GIANTS Race, 200 la Valea Mării și 900 la Custura și Buta.

Înscrierea:

 • Înscrierea la Retezat SkyRace guided by SportGuru se face exclusiv completând formularul online din secțiunea Înscriere până la data de 7.06.2024 și/sau la fața locului pe data de 14.06.2024 în limita locurilor disponibile. La fața locului NU se fac înscrieri în ziua cursei (15.06.2024).
 • Înainte de a vă înscrie online, asigurați-vă că ați citit cu atenție informațiile tehnice care prezintă descrierea traseelor și asigurați-vă că alegeți traseul de parcurs care se potrivește cel mai bine pregătirii voastre sportive. Vă stăm la dispoziție oricând cu sfaturi privind alegerea traseului potrivit sau cu informații despre programe de antrenament și antrenori cu care colaborărm, pe contact@sportlaoricevarsta.ro sau pe pagina noastră de Facebook: Retezat SkyRace.

Modificarea traseului de către organizatori sau anularea cursei:

 • Organizatorii Retezat SkyRace guided by SportGuru își rezervă dreptul de a modifica și de a anula traseele de concurs sau chiar de a anula cursa în cazul în care vremea nu permite desfășurarea concursului în condiții de siguranță pentru participanți (de exemplu, furtună cu fulgere și trăsnete). De asemenea, în situații excepționale, evenimentul sportiv poate fi anulat cu înștiințarea prealabilă a celor înscriși. Amânarea competiției se poate face numai pentru ziua de duminică, 16 iunie 2024.

Oprirea / retragerea din cursa:

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:

 • s-a accidentat după start;
 • starea fizică nu-i mai permite continuarea cursei;
 • în cazuri excepționale;

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență comunicate. Retragerea din cursa va fi confirmată de către concurenți prin semnarea fișei de concurs și depunerea acesteia la punctul de control cel mai apropiat de locul abandonului/retragerii.

Penalizări/descalificare:

 • Aruncarea pe traseu a produselor consumate și/sau a altor gunoaie este complet INTERZISĂ, va fi strict monitorizată de voluntari/arbitri de traseu și duce imediat la DESCALIFICARE;
 • Lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu – descalificare;
 • Ratarea unui punct de control sau neparcugerea întregului traseu – descalificare;
 • Nerespectarea regulilor competiției – descalificare;
 • Comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public, alte persoane – descalificare;
 • Modificarea sau schimbarea numerelor de concurs – descalificare;
 • Încercarea de a continua traseul “pe propria răspundere” în afara concursului după expirarea timpilor limită – descalificare și interzicerea participării ulterioare la evenimentele Asociației Sport La Orice Vârstă;

Contribuția de participare nu se va înapoia în cazul descalificării!

Siguranța:

 • Pe toată durata concursului, circulația rutieră va fi total restricționată în zona urbană, dar pe traseele concursului care coincid cu drumuri forestiere pot trece mașini, biciclete, turiști sau se pot întâlni animale.
 • Orice accident în care sunt implicați participanții de la Retezat SkyRace guided by SportGuru, survenit în timpul desfășurării concursului din nerespectarea regulilor de concurs și a regulilor de conduită în trafic impuse de lege va fi exclusiv în responsabilitatea celor implicați în accident.
 • Participanții sunt direct responsabili pentru participarea la această cursă, organizatorul nu își asumă niciun fel de obligație în cazul în care participantul se accidentează sau se rănește. Va exista în zona de start/finish o ambulanță cu un punct de prim ajutor unde se va asigura serviciul medical de urgență în caz de nevoie.
 • Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul concursului.
 

Retezat skyrace guided by sportguru

RUNNING WITH GIANTS!