<
Traseul Custura oferă participanților o incursiune fascinantă în zona superbă a crestei Piule-Plesa din Retezatul Mic. Acesta este un traseu ce îmbină peisaje sălbatice și spectaculoase cu provocări tehnice și dificultăți montane, fiind recomandat celor cu experiență montană și celor bine pregătiți fizic și psihic.
Cu o lungime de aproximativ 28 de kilometri și o diferență de nivel de aproximativ 2300 de metri, Traseul Custura se desfășoară sub forma unei bucle, adânc pătrunzând în inima munților Retezat. Aici, participanții vor descoperi peisaje extraordinare, având ocazia să exploreze vârfuri impunătoare și să se confrunte cu provocări montane deosebite.
Cursa începe cu un start plin de energie în fața Complexului Turistic Cheile Butii, unde alergătorii parcurg 1 km pe un fost drum forestier, apoi fac dreapta pe un drum asfaltat și traversează podul peste Jiul de Vest. De aici urmeaza 1 km de urcare moderată până la schit, unde se găsește primul punct de hidratare.
Urcarea continuă prin pădure pe traseu marcat până în creastă, ajungând la punctul de revitalizare 2 la 6,2 km/750 m și timp limită intermediar de 1 oră și 45 de minute. Traseul trece pe lângă vârful Plesa, atinge vârful Piule și ajunge în saua Scorota, urmând o coborâre scurtă și abruptă până la Refugiul Salvamont Buta, punctul de revitalizare 5. Aici, concurenții au parcurs aproximativ jumătate din traseu, adică 13 km și 1350 m diferență de nivel.
La acest punct, cei care au ajuns în timpul limită de 3 ore și 45 de minute pot continua pe traseul Custura, în timp ce cei care depășesc limita de timp vor fi îndrumați pe o porțiune forestieră până la sosirea Cheile Butii, oferindu-le o variantă de coborâre pe distanță de aproximativ 9 km.
Următoarea etapă constă în a doua și ultima urcare importantă a traseului până pe Vârful Custura. Se trece prin Săua Plaiul Mic, iar timpul limită aici este de 4 ore și 30 de minute. De la saua Plaiul Mic, se urmează o potecă domoală, iar urcușul se intensifică odată cu apropierea de vârf. Pe Vârful Custura, la punctul de control/hidratare 7, concurenții au parcurs 18 km din traseu, timpul limită fiind de 6 ore.
Urmează o porțiune tehnica, coborârea printre stânci, ocolirea Vârfului Marii și apoi o coborâre lungă și solicitantă, ajungând în cele din urmă pe un drum forestier. Aici se află punctul de revitalizare/control 9. Cu încă 6 kilometri până la finish, o porțiune plată/coborâre și o urcare domoală pe drum forestier până la o intersecție (punct de orientare 10), concurenții traversează poiana de la Fanate (punct de orientare 11) și ajung pe poteca marcată care coboară până la Motelul Cheile Butii, punctul de finish (punct de revitalizare 12), unde îi așteaptă spectatorii și prietenii cu aplauze.
PROFIL