Distanta: 37 km si 3480 metri diferenta de nivel
Categoria: Skyrunning, foarte dificil
Start: Ora 8:00 de la Cheile Butii
Timp limita intermediar 1 - Gol Alpin: 6,2km/750m: 1 ora 45 minute
Timp limita intermediar 2 - Refugiul Salvamont Buta: 13km/1350m: 3 ore 45 minute
Timp limita intermediar 3 - Saua Plaiul Mic: 14.2km/1600m: 4 ore 30 minute
Timp limita intermediar 4 - Varful Custura: 26.5km/3255m: 7 ore
Timp limita final: 9 ore
Teren: 1 km asfalt, 7 km forestier, 16 km poteca de munte, 11 km de creasta alpina
Puncte de sustinere: 13 puncte de sustinere (hidratare, alimentare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare cu EXCEPTIA BUCLEI SAUA PLAIUL MIC – SALVAMONT BUCURA – PELEAGA – PAPUSA – CUSTURA unde se merge pe traseu marcat turistic!
Experienta montana: obligatorie!

ECHIPAMENT OBLIGATORIU GIANTS RACE

- Încălțări cu profil sportiv (pantof alergare montană, obligatoriu);

- Geacă/foiță și pantaloni de ploaie (membrana minim 10000mm), tricou cu mânecă lungă sau combinatie de tricou si manecute, pantalon/coolant lung sau combinatie de pantalon scurt/coolant si jambiere care sa acopere minim 80% piciorul (obligatoriu);

- Folie de supravietuire (obligatoriu);

- Rucsac/vesta de alergare (obligatoriu);

- Bentiță/căciulă/șapcă (obligatoriu);

- Bidon/flask hidratare (obligatoriu);

- Număr de concurs, vizibil pe toată durata cursei (obligatoriu);

- Mănuși (recomandat);

- Bete de trekking (recomandat). Atenție, dacă luați bețele de trekking/alergare cu voi în cursă de la start este obligatoriu să ajungeți cu ele la linia de finiș!;

În cazul în care prognoza meteo indică vreme rea, organizatorul își rezervă dreptul de a solicita echipament obligatoriu comunicând ultimele informații cel târziu la ședința tehnică din seara premergătoare concursului care sunt schimbările și va verifica prin sondaj, înainte de start, respectarea echipamentului impus. Recomandam sa aveti in bagajul dumneavoastra echipament de vreme rea pentru a nu fi surprinsi de schimbari de ultim moment.

Lipsa unui element din echipamentul obligatoriu va conduce la interzicerea de a lua startul sau la descalificare, în cazul în care se observă pe traseu, de către arbitri/voluntari!

Descriere traseu:

Giants Race parcurge zona superba a crestei Piule-Plesa din Retezatul Mic, coboara la Refugiul Salvamont Buta, urca în saua Plaiul Mic și se desparte de Traseul Custura mergand catre Refugiul Salvamont Bucura de unde urca la peste 2500 m pe varfurile Peleaga si Papusa ca apoi sa ajunga pe Vf. Custura si pe Vf. Marii, pentru a cobori apoi spre finishul de la Complexul Turistic Cheile Butii.

Este practic o bucla de aproximativ 37de km cu o diferenta de nivel de aproximativ 3700m +/-, un traseu cu o vizibilitate extraordinara ce intra adanc in inima muntilor Retezat, unde vei descoperi peisaje salbatice si spectaculoase, un traseu dificil si tehnic recomandat celor cu experienta montana si/sau celor foarte bine pregatiti fizic/psihic si celor care doresc sa-si cunoasca sau sa-si depaseasca limitele. GIANTS!

Startul se da din fata motelului Cheile Butii, se alearga 1 km pe un drum forestier, se face dreapta pe drumul asfaltat, iar dupa inca 1 km se trece pe un podet Jiul de Vest, traseul continuand cu urcare moderata pana la schit, unde se gaseste primul punct de hidratare-1.

Se urca apoi prin padure pe traseu marcat pana in creasta (punct de revitalizare-2, la 6,2km/ 750m, timp limita intermediar 1 ora si 45 minute), trecem pe rand pe langa Vf. Plesa, atingem Vf. Piule (punct de orientare-3) dupa ce am trecut cu atentie de o zona de stanci unde se va afla pentru supraveghere un echipaj Salvamont.Din Vf. Piule se ajunge in saua Scorota (punct de orientare/control-4), apoi urmeaza o coborare scurta si abrupta de 500 m diferenta de nivel la capatul careia ne vom bucura de parcurgerea unei portiuni deosebit de frumoase prin padure pana la Refugiul Salvamont Buta (punct de revitalizare/control-5).

In acest punct concurentii care au ajuns in timpul limita de 3 ore si 45 minute pot continua parcurgerea traseului, cei care depasesc timpul limita vor fi opriti si indrumati pe forestier (doar coborare, in jur de 9 km) pana la Sosire Cheile Butii. Urmeaza cea de-a doua urcare importanta a traseului pana in Saua Plaiul Mic. Se trece prin Saua Plaiul Mic (punct de orientare/control-6) timpul limita aici fiind de 4 ore si 30 minute , de unde traseul se desparte de cel clasic de Custura coborand spre Gura Bucurei de unde incepe urcare catre Lacul Bucura, iar la refugiul Salvamont Bucura (punct de revitalizare/control-7) concurenții se vor putea aproviziona pentru cea mai tehnică zona a cursei care cuprinde vârfurile Peleaga, Papușa și Custura. Pe Vf. Custura este un punct de control/hidratare-8 si sunteti la aproximativ 28 km parcursi din traseul GIANTS RSR, aici timpul limita fiind de 7 ore . Urmeaza o portiune care necesita atentie, caci poteca coboara printre stanci, ocoleste Vf. Marii (punct de orientare-9) dupa care va asteapta o coborare lunga si solicitanta, la inceput pe piatra apoi pe un plai ierbat, pana la un drum forestier.

Aici se afla un punct de revitalizare/control-10.Inca 6 kilometri pana la Finish, plat/coborare plus o urcare domoala pe forestier pana la o intersectie (punct de orientare-11), iar dupa ce se traverseaza superba poiana de la Fanate (punct de orientare -12), se ajunge in cele din urma pe poteca marcata ce coboara pana la Motelul Cheile Butii (Finish, punct de revitalizare-13) unde spectatorii si prietenii va asteapta cu aplauze.

This is the title

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item