Distanta: 28 km si 2300 metri diferenta de nivel
Categoria: Skyrunning, foarte dificil
Start: Ora 9:00 de la Cheile Butii
Timp limita intermediar 1 - Gol Alpin: 6,2km/750m: 1 ora 45 minute
Timp limita intermediar 2 - Refugiul Salvamont Buta: 13km/1350m: 3 ore 45 minute
Timp limita intermediar 3 - Saua Plaiul Mic: 14.2km/1600m: 4 ore 30 minute
Timp limita intermediar 4 - Varful Custura: 18km/2185m: 6 ore
Timp limita final: 8 ore
Teren: 1 km asfalt, 7 km forestier, 11 km poteca de munte, 9 km de creasta alpina
Puncte de sustinere: 12 puncte de sustinere (hidratare, alimentare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare
Experienta montana: obligatorie!

Descriere traseu:

Traseul Custura parcurge zona superba a crestei Piule-Plesa din Retezatul Mic, coboara la Refugiul Salvamont Buta, urca aproape de 2500 m pe Vf. Custura si pe Vf. Marii, pentru a cobori apoi spre finishul de la Complexul Turistic Cheile Butii.

Este practic o bucla de aproximativ 28 de km cu o diferenta de nivel de aproximativ 2300 m +/-, un traseu cu o vizibilitate extraordinara ce intra in inima muntilor Retezat, unde vei descoperi peisaje salbatice si spectaculoase, un traseu dificil si tehnic recomandat celor cu experienta montana si/sau celor foarte bine pregatiti fizic/psihic si celor care doresc sa-si cunoasca sau sa-si depaseasca limitele.

Participantii vor avea de parcurs doua urcari importante (una pana pe Vf. Piule cu 1300 m diferenta de nivel, iar cea de a doua pe Vf. Custura cu 900 m diferenta de nivel), intercalate de cele doua portiuni de coborare (una mai abrupta si mai scurta din saua Scorota pana la Refugiul Salvamont Buta cu 500 m diferenta de nivel, iar cea de-a doua lunga si solicitanta pentru genunchi de pe Vf. Custura pana la drumul forestier, cu 1200 m diferenta de nivel).

Startul se da din fata motelului Cheile Butii, se alearga 1 km pe un drum forestier, se face dreapta pe drumul asfaltat, iar dupa inca 1 km se trece pe un podet Jiul de Vest, traseul continuand cu urcare moderata pana la schit, unde se gaseste primul punct de hidratare-1.

Se urca apoi prin padure pe traseu marcat pana in creasta (punct de revitalizare-2, la 6,2km/ 750m, timp limita intermediar 1 ora si 45 minute), trecem pe rand pe langa Vf. Plesa, atingem Vf. Piule (punct de orientare-3) dupa ce am trecut cu atentie de o zona de stanci unde se va afla pentru supraveghere un echipaj Salvamont.Din Vf. Piule se ajunge in saua Scorota (punct de orientare/control-4), apoi urmeaza o coborare scurta si abrupta de 500 m diferenta de nivel la capatul careia ne vom bucura de parcurgerea unei portiuni deosebit de frumoase prin padure pana la Refugiul Salvamont Buta (punct de revitalizare/control-5). Pana aici ati facut 13 km si 1350 m diferenta de nivel, fiind aproape de jumatatea traseului.

In acest punct concurentii care au ajuns in timpul limita de 3 ore si 45 minute pot continua parcurgerea traseului Custura, cei care depasesc timpul limita vor fi opriti si indrumati pe forestier (doar coborare, in jur de 9 km) pana la Sosire Cheile Butii.Urmeaza cea de-a doua si ultima urcare importanta a traseului pana pe Vf. Custura, se trece prin saua Plaiul Mic (punct de orientare/control-6) timpul limita aici fiind de 4 ore si 30 minute , de unde se face dreapta pe o poteca domoala, urcusul intetindu-se odata cu apropierea de varf. Pe Vf. Custura este un punct de control/hidratare-7 si sunteti la 18 km parcursi din traseul Custura RSR, aici timpul limita fiind de 6 ore . Urmeaza o portiune care necesita atentie, caci poteca coboara printre stanci, ocoleste Vf. Marii (punct de orientare-8) dupa care va asteapta o coborare lunga si solicitanta, la inceput pe piatra apoi pe un plai ierbat, pana la un drum forestier.

Aici se afla un punct de revitalizare/control-9.Inca 6 kilometri pana la Finish, plat/coborare plus o urcare domoala pe forestier pana la o intersectie (punct de orientare-10), iar dupa ce se traverseaza superba poiana de la Fanate (punct de orientare -11), se ajunge in cele din urma pe poteca marcata ce coboara pana la Motelul Cheile Butii (Finish, punct de revitalizare-12) unde spectatorii si prietenii va asteapta cu aplauze.