Distanta: 23 km with 1400 m diferenta de nivel
Categorie: SkyRunning, dificil
Start: 9:00, Cheile Butii
Timp limita 1 - Gol alpin: 6,2km/750m: 1 ora 45min
Timp limita 2 - Refugiul Salvamont Buta: 13km/1350m: 4 ore
Timp limita final: 6 ore
Teren: 1 km asfalt, 9 km drum forestier, 8 km poteca, 5 km culme alpina
Puncte Suport : 6 (hidratare, mancare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare
Experienta Montanta: recomandata!

Descriere traseu:

Traseul Buta traverseaza zona minunata a crestei Piule-Plesa din "Retezatul Mic", coboara spre refugiul Salvamont Buta, continuand apoi pe drumul forestier si pe coborarea spre linia de sosire.

Practic acoperă o bucla de 23 km, cu o altitudine de 1400 m. Aici veti descoperi peisaje salbatice si spectaculoase, un traseu dificil si tehnic recomandat numai celor mai experimentati alpinisti si / sau sportivilor mental si fizic mai puternici dispusi sa-si depaseasca limitele.

Participanții vor trebui sa acopere o ascensiune deosebita spre Vf. Piule, cu o altitudine de 1300m, urmata de o coborare abrupta si mai scurta de la Saua Scorota pana la Buta Salvamont si apoi mai putin abrupta pe drumurile forestiere si poteci.

Startul are loc in fata complexului Cheile Butii, urmata de un drum de 1 km de drum forestier. Dupa un alt km pe asfalt, traversam micul pod peste raul Jiul de Vest, iar traseul continua cu o urcare moderata pana la manastire, unde gasim primul punct de hidratare.

Apoi urcam prin padure pe un traseu marcat, pana cand ajungem in creasta (punctul de hidratare 2, 6,2km / 750m si timpul limita de 1 ora 45min), atingem Vf.Plesa (punct de orientare), dupa care urmeaza un segment stancos care trebuie trecut cu grija, acolo va fi prezent pe tot parcursul cursei personal salvamont.

Din Varful Piule ajungem la Saua Scorota (punctul de orientare / punctul de control 4), urmat de o scurta si abrupta coborare de -500 m, la sfarsitul careia ne vom bucura de un segment foarte frumos prin padure, pana ajungem la Refugiul Salvamont Buta (hidratare / punctul de control 5). Pana aici am realizat 13 km si 1350 m altitudine si timpul limita de 4 ore.

De aici, mai sunt 10 km de forestier. Iar dupa alti 50 m altitudine de coborare, dupa ce traversam frumoasa poiana de la Fanete (punctul de orientare, virati la dreapta), ajungem la traseul marcat care coboara pana la Complexul Cheile Butii (linia de sosire, punctul de hidratare) unde spectatorii si prietenii va asteapta in ”randuri” de aplauze.