Istoria Retezat SkyRace

Retezat SkyRace este primul concurs organizat de Asociatia Sport La Orice Varsta, pe 15 iunie 2012, iar aparitia acestuia si a seriei de evenimente Trail Race ce au urmat s-a datorat obiectivelor noastre de a face sport oriunde si la orice varsta, de a contribui cu spirit si emotie la consolidarea comunitatii de alergatori montani, de a face cunoscut pe plan international Retezatul, dar si de a rasplati adecvat performantele sportivilor castigatori.

Inceputurile... Sau anul 2012

In 2012, prima editie a competitiei a fost puternic sustinuta de Salomon Romania si de comunitatea locala din Uricani, Hunedoara, remarcandu-se inca de la inceput prin dificultatea traseului in care concurentii au avut de parcurs creasta montana colturoasa la 2000 m altitudine, pasaje dificile, urcari grele si coborari foarte tehnice.

 


Anul 2013

A fost anul cautarilor pentru RTR, cel mai greu an din scurta noastra istorie, editia a 2-a avand loc numai datorita pasiunii noastre pentru Retezat si a eforturilor imense depuse pentru gasirea resurselor care sa sustina cursa. A fost totodata anul incercarilor de a pozitiona competitia printre celelalte curse de alergare montana din Romania.


Anul 2014

Editia din 2014 si asocierea cu brandul international Intersport a insemnat consolidarea concursului nostru si dublarea numarului de participanti fata de editia anterioara. RTR Intersport 2014 a fost cea mai consistenta editie si a dus la constientizarea faptului ca profilul traseului si dificultatea lui fac necesara reasezarea cursei, odata si cu aparitia in Romania a fenomenului international denumit Sky Running: alergare montana la 2000 m altitudine.


Anul 2015

Editia din 2015 a reprezentat transformarea Retezat Trail Race Intersport in Retezat SkyRace Intersport, schimbare necesara pentru a evidentia caracterul montan al concursului, dar si pentru a ne alinia la fenomentul international: skyrunning. A fost o editie speciala, cu un nou record al competitiei dar si cu participari ale unor sportivi de nivel mondial precum Ionut Zinca, Zaid Ait Malek, Maite Maiora Elizondo sau Gianfranco Danesi.


Anul 2016

2016 a reprezentat anul in care Retezat SkyRace Intersport s-a impus ca cel mai mare concurs de skyrunning din sud-estul Europei, avand la start peste 800 de participanti! Filmul oficial al competitiei a devenit rapid viral, datorita peisajelor incredibile oferite de Muntii Retezat, intrand in top 10-ul celor mai vizualizate clipuri de alergare montana prezentate de prestigioasa revista Trail Runner Magazine din USA.


Anul 2017

2017 a reprezentat inca o borna istorica pentru Retezat SkyRace Intersport deoarece in primele 24h de inscriere s-au inregistrat peste 800 de concurenti, iar totalul participantilor a ajuns la 1200. A fost o editie de poveste, o incercare dificila atat pentru participanti cat si pentru noi ca organizatori din pricina vremii nefavorabile, dar consideram ca echipa de organizare si oamenii de pe teren, sufletul Retezat SkyRace Intersport si-au indeplinit sarcinile la un nivel ridicat astfel toti concurentii au fost in siguranta pe toate durata concursului, multi ramanand cu amintiri frumoase din cursa, dar mai ales de la petrecerea epica de dupa festivitatea de premiere!


Anul 2018

Ediția a VII-a a fost, din nou, epica. Asta pentru ca ati fost peste 1.300 de alergatori ”uriasi” care ati impanzit Retezatul, in 2018 fiind cea mai numeroasa participare la concursul nostru, dar si pentru ca recordul cursei, 3.03.51, stabilit de Ionut Zinca in 2015, a cazut! Invitatul nostru special de anul trecut, super-alergatorul montan scotian Tom Owens, a terminat cei 28 de kilometri ai ”Custurei” in 3.03.10!


Anul 2019

Alergători dedicați, alergători motivați, care au trecut cu brio toate ”testele” date de Retezat, care au făcut față cu însuflețire traseului tehnic și capriciilor meteo, asta s-a văzut în fiecare minut al celei de-a 8-a ediții a Retezat SkyRace Intersport. La ”vârf”, o luptă strânsă și palpitantă între Cristian Moșoiu (3.09.26), Paul Pepene și Scotty Howker, la băieți, și Denisa Dragomir (3.38.20), Ingrid Mutter și Crina Buzgan, la fete.


Anul 2021

După pauza cauzată de pandemia de Sars-Cov-2, 2021 a fost anul în care am revenit în forță. Ne-am descătușat, ne-am alergat, ne-am suit pe Retezat și ne-am dat jos, am transpirat, am accelerat spre finiș și ne-am distrat. Am uitat de Covid-19, am redevenit ceea ce eram, am zâmbit!


Anul 2022

Anul gigantilor! 2022 a fost anul introducerii unei noi curse, Giants Race, o cursa care a cuprins o bucla de aproximativ 37 de km care parcurge zona superba a crestei Piule-Plesa din Retezatul Mic, coboara la Refugiul Salvamont Buta, urca în saua Plaiul Mic și se desparte de Traseul Custura mergand catre Refugiul Salvamont Bucura de unde urca la peste 2500 m pe varfurile Peleaga si Papusa ca apoi sa ajunga pe Vf. Custura si pe Vf. Marii, pentru a cobori apoi spre finishul de la Complexul Turistic Cheile Butii.

Alearga la inaltime!

Astfel, cu sloganul “Alearga la inaltime!” va invitam pe 17 iunie 2023 la Cheile Butii, Uricani, Hunedoara pentru a participa sau pentru a sustine participantii care vor lua startul la Retezat SkyRace guided by SportGuru!

Scopul nostru...

Este acela de a contribui la trecerea alergatorilor montani de la etapa de trailrunneri la cea de skyrunneri. Provocarea noastra pe termen lung este insa de a face din Retezat SkyRace un punct remarcat pe harta skyrunningului international.

Traseele sunt cele care fac ca aceasta competitie să fie unica. Acestea sunt o imbinare intre forestier, poteca de trail, creasta calcaroasa cu urcare-coborare tehnica, o adevarata provocare pentru oricine.

Creasta Piule-Plesa ofera o perspectiva unica pentru toti concurentii, dar cei care vor ajunge in timpul competitiei pe Varful Custura la aproape 2500 m altitudine nu vor uita asta niciodata.

Zona de start/sosire este complexul turistic Cheile Butii, un loc primitor din spatele caruia se inalta imediat Retezatul Mic.

Doua din probele competitiei noastre se incadreaza la categoria SkyRunning, iar una dintre ele se adreseaza celor care iubesc trekkingul sau celor care vor sa inceapa alergarea montana.

RTR 2012 powered by Salomon: 100 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Viorel Palici – 3 ore 37 minute, castigatoarea la Feminin a fost Gianina Tanase – 4 ore 40 minute.

RTR 2013 powered by La Sportiva : 170 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Paul Constantin Pepene - 3 ore si 15 minute, castigatoarea la Feminin a fost Iulia Gainariu – 4 ore 32 minute.

RTR INTERSPORT 2014: 374 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Ionut Zinca – 3 ore 7 minute, castigatoarea la Feminin a fost Denisa Dragomir – 3 ore 48 minute.

RSR INTERSPORT 2015: 686 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Ionut Zinca - 3 ore 3 minute 51 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Maite Maiora Elizondo - 3 ore 56 minute.

RSR INTERSPORT 2016: 722 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Paul Pepene - 3 ore 18 minute 20 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Ingrid Mutter - 4:14:01.

RSR INTERSPORT 2017: 1218 participanti, castigatorul la Masculin a fost Viorel Palici - 3 ore 09 minute 37 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Ingrid Mutter - 3:50:15.

RSR INTERSPORT 2018: 1321 participanti, castigatorul la Masculin a fost Tom Owens - 3 ore 03 minute 10 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Crina Buzgan - 4:12:54.

RSR INTERSPORT 2019: 1358 participanti, castigatorul la Masculin a fost Cristian Mosoiu - 3 ore 09 minute 25 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Denisa Dragomir - 3:38:19.

RSR INTERSPORT 2021: 970 participanti, castigatorul la Masculin a fost Leonard Mitrica - 3 ore 10 minute 32 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Ingrid Mutter - 4:02:58.

RSR INTERSPORT 2022: 530 participanti, castigatorul la Masculin a fost Paul Pepene - 3 ore 1r minute 51 secunde, castigatoarea la Feminin a fost Raluca Burtea - 4:19:52.

"Muntii Retezat sunt altfel. Sunt mai calzi si mai vii!" Alearga la inaltime! Pe 17 iunie 2023 la Retezat SkyRace guided by SportGuru!