TRASEUL BUTA

Distanta: 23 km with 1400 m diferenta de nivel
Categorie: SkyRunning, dificil
Start: 10:00, Cheile Butii
Timp limita - Plesa: 6km/700m: 1h 45min
Timp limita final: 6h
Teren: 1 km asfalt, 9 km drum forestier, 8 km poteca, 5 km culme alpina
Puncte Suport : 6 (hidratare, mancare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare Intersport Experienta Montanta: recomandata!


Am realizat pentru dumneavoastră o hartă interactivă, care să vă permită o cât mai bună întelegere și însușire a traseului de concurs:

  • Puteți exporta track-ul în ce format doriți, tot ce trebuie să faceți este să bifați tipul de fișier dori și apoi să dați click pe butonul ”Ok”.
  • Puteți observa profilul traseului în partea stângă a hărții, iar plimbând cursorul pe profil veți vedea altitudinea și distanța pe track-ul cursei.
  • Pentru a vizualiza traseul in Google Maps – click pe More și apoi click pe Google Maps.
  • Pentru borne kilometrice – bifați butonul ”kilometre”.
  • Aveți posibilitatea de a da ”zoom”, dar și de a schimba tipul afișării hărții (layers). Pentru a schimba layerul, dați click pe iconița de Layer.
  • Pentru informații complete legate de hartă și profil dați click pe butonul ”Details”.
  • În colțul din dreapta-sus al paginii puteți observa un QR Code, pe care vă invităm să îl scanați folosind aplicația telefonului dumneavoastră pentru a avea harta și pe telefon.

Descriere traseu:

Traseul Buta traverseaza zona minunata a crestei Piule-Plesa din „Retezatul Mic”, coboara spre refugiul Salvamont Buta, continuand apoi pe drumul forestier si pe coborarea spre linia de sosire.

Practic acoperă o buclă de 23 km, cu o altitudine de 1400 m. Aici veți descoperi peisaje salbatice și spectaculoase, un traseu dificil și tehnic recomandat numai celor mai experimentați alpinisti și / sau sportivilor mental și fizic mai puternici dispuși să-și depășească limitele.

Participanții vor trebui să acopere o ascensiune deosebită spre Vf. Piule, cu o altitudine de 1300m, urmată de o coborâre abruptă și mai scurtă de la șaua Scorota până la Buta Salvamont și apoi mai putin abrupta pe drumurile forestiere și poteci.

Startul are loc in fata complexului Cheile Buții, urmată de un drum de 1 km de drum forestier. Dupa un alt km pe asfalt, traversăm micul pod peste râul Jiul de vest, iar traseul continuă cu o urcare moderată până la mănăstire, unde găsim primul punct de hidratare.

Apoi urcăm prin pădure pe un traseu marcat, până când ajungem în creastă (punctul de hidratare 2, 6km / 700m și timpul limită de 1h 45min), atingem Vf.Plesa (punct de orientare), dupa care urmeaza un segment stâncos care trebuie trecut cu grijă, acolo va fi prezența permanentă a unor membrii salvamont.

Din vârful Piule ajungem la Șaua Scorota (punctul de orientare / punctul de control 4), urmat de o scurtă și abruptă coborâre de -500 m, la sfârșitul căreia ne vom bucura de un segment foarte frumos prin pădure, până ajungem la Salvamont Buta (hidratare / punctul de control 5). Pana aici am realizat 13 km și 1350 m altitudine.

De aici mai sunt 10 km de forestier, si dupa alți 50 m altitudine de coborâre , după ce traversăm frumoasa poiana de la Fanete (punctul de orientare, virați la dreapta), ajungem la traseul marcat care coboară până la Complexul Cheile Butii (linia de sosire, punctul de hidratare) unde spectatorii și prietenii vă așteaptă în rânduri de aplauze.